wz

Tu sú odkazy na moje a mnou vytvorené weby•••Seniorka•••Cezmín•••Slovania Kelti•••Svadba•v•Vianoce•••Múdra ako rádio•••Moji psi•••Príroda•••Cintorín•••Gloria Polo•••CBRSK CB rádioamatéri•••Aishwarya Rai•••Veľká noc•••Viktoriánska doba•••Obec Horné Chlebany•••Jedovaté bylinky•••Jánska noc Kelti•••Ľudový básnik M.Krpelan•••Svet bábik•••Dieťa•••Holub Olympionik z Liptova•••Buldog English•••Senior Baťo•••Seniorka a deti

Možno aj Vy máte podobný zážitok z detstva, keď ste sedeli pri stole a nasávali vôňu pečúcich sa koláčov u starej mamky, ledva čakajúc na chvíľu, kedy ich vytiahne z rúry a ešte horúce ich položí na stôl. Slinky sa zbiehali ako u výskumného Popovovho psa a chýbala dostatočná trpezlivosť čakať na vychladnutie vytúženého koláča. Ešte horúci bol totiž najlepší, keď ste ho museli ofukovať a prekladať z ruky do ruky... Stará mama vedela perfektne variť a piecť a keď niečo urobila, nikdy nešetrila, vždy to malo správnu chuť a vôňu. Najradšej som mala od nej štrúdle, ktoré robila od výmyslu sveta s rôznymi náplňami, no pre mňa bola jedna z najlepších štrúdľa s jablkami a makom, hotová balada... rozplývajúca sa na jazyku... Štrúdle piekla od jari do neskorej jesene a samozrejme aj cez zimu, lebo hrušiek a jabĺk sme mali v sene plno naukladaných a najlepšia bola z jabĺk takzvaných "kožoviek", ktoré mali síce nie pôvabnú šupku, akoby bola pokrytá chrastami, ale chuť jabĺk "kožoviek" nevedelo nahradiť žiadne iné jablko, to boli jablká ako stvorené na zimnú konzumáciu a potrebovali u každého konzumenta zdravý chrup, lebo boli tvrdé s osviežujúcou aromatickou kyselkastou chuťou. Oberala som ich každoročne, boli tvrdé a zelené, dozrievali na povale v sene. Keď boli dozreté, mierne zožltli a zahrýznutie do nich bolo ako do  masla... s božskou chuťou a arómou, no prosto báseň! Dnes týchto jabĺk "kožoviek" už u nás "na Dolniakoch" nieto, čo je naozaj na škodu, možno sa ešte nájdu niekde na strednom Slovensku..., sú to naše voľakedy pôvodné pri správnom uskladnení do mája sviežo trvajúce dedinské jablká, sadené na humnách za domami. Takže v zime bola štrúdľa robená z týchto jabĺk a najviac mi chutila...
Prečo o tom píšem?
Mám recepty na rôzne štrúdle, ktoré som dostala od Alenky a Fanynky a chcem vám ich ponúknuť, môžete skúsiť. Voľakedy nebola žiadna Hera, Palmaríny a podobne, robil sa koláč či štrúdľa iba s domácim maslom a masťou. Kto nemal maslo, tak sa voľakedy "čenčovalo", čiže existoval výmenný obchod, za maslo sa ponúkol iný tovar z domácej produkcie, vajíčka, slanina alebo ovocie, ktoré tí s maslom nemali, záujem bol hlavne o marhule a broskyne, ktorých u nás bolo málo, na zaváranie. Keďže sme mali aj kozičku, bolo aj kyslého mlieka a tvarohu dostatok ako aj trochu masla a smotany. Prvých 6 receptov poznám dôverne, tie používala naša stará mama určite, no bez oleja a Hery, to bolo maslo a masť a namiesto pudingového prášku dávala škrobovú múčku s vanilkou. Nepoužívala žiadne citróny, ale nadrobno postrúhanú šupku z už uvedených jabĺk "kožoviek".
Tak prosím...čítajte a pečte...

JABLKOVÁ štrúdľa

Ingrediencie:
400 g polohrubej múky
1 hera
1 kyslá smotana 15%
štipka soli

Postup:
Urobiť z týchto ingrediencií cesto a dať na chvíľu odpočinúť do chladničky, medzitým nastrúhať jablká. Cesto rozdeliť na 4 rovnaké diely a každý rozváľať, naplniť jablkami, posypať škoricou a cukrom, zabaliť. Tieto 4 diely narovnať na šírku na plech a piecť v predhriatej rúre na cca 180 stupňov cca 25-30 minút.

CESTO na ťahanú štrúdľu

Na 2-3 štrúdle
* 800 g hladkej múky
* 1 menšie vajce + 1 žĺtok
* 100 ml vlažnej vody
* 2 lyžice oleja
* 1 lyžica octu
* štipka soli
* rozpustené maslo na potretie.

Postup:
Múku preosejeme do misy, uprostred urobíme jamku, vyklepneme do neho vajcia a žĺtok. K vajciam prilejeme olej, osolenú vodu a ocot a všetko premiešame vidličkou. Od stredu začneme spracovávať najprv nožom alebo vidličkou a potom rukami mäkké cesto. Ak je cesto príliš suché, pridáme trochu vody, v opačnom prípade trochu múky. Cesto preložíme na pracovnú plochu. Spracovávame a hnetieme tak dlho, kým nie je hladké, lesklé, pružné a nelepivé.
Cestom občas buchneme o pracovnú plochu a vytiahneme ho do výšky.
Z cesta utvoríme bochník, položíme ho na pomúčenú pracovnú plochu a prikryjeme nahriatu misou alebo hrncom. Necháme prikryté pol hodiny odpočinúť.
Z cesta odkrojíme polovicu alebo tretinu, podľa toho, či chceme baliť dva dlhšie alebo tri kratšie záviny. Zvyšok cesta vrátime pod misu.
Cez chrbát ruky cesto vytiahneme asi na veľkosť taniera alebo ho rozvaľkáme na doske a placku prenesieme na čistú veľkú pomúčenú utierku (obrus) a cesto potrieme maslom. Ľahko si ním natrieme aj chrbty rúk a ruky zovreté v päsť vložíme pod cesto dlaňami nadol.
Plát cesta vyťahujeme na rukách od stredu rovnomerne do všetkých strán a smerov až k okrajom pracovnej plochy tak dlho, až je cez neho vidieť vzor na utierke. Silnejšie okraje nakoniec odkrojíme. Takto postupne spracujeme všetko cesto. Cesto necháme trochu oschnúť, povrch potrieme maslom a ľubovoľne plníme rôznymi náplňami.
Ak máte radi okraje, pripravte z tejto dávky cesta tri kratšie záviny. Cesto môžete vytiahnuť aj naraz. Keď je tenké ako papier, potrieme ho maslom, preložíme cez seba, opäť potrieme, preložíme a naplníme. Potom ho rozkrájame na dve alebo tri štrúdle. Olej do cesta môžete nahradiť masťou či maslom a ocot citrónovou šťavou.

DOMÁCE lístkové cesto na štrúdľu

Ingrediencie:
250 g múky,
125 g tuku,
lyžička octu,
soľ,
100 ml vody

Náplň podľa chuti:
jablčná - strúhané jablká, škorica, cukor, hrozienka
tvarohová - tvaroh, cukor, vajcia
maková - mletý mak, cukor, mlieko.

Čerešňová ťahaná štrúdľa

Na 2-3 štrúdle
* ťahané cesto na závin podľa základného predpisu
* 1,5 kg čerešní (i zaváraných)
* 150 g masla, rozpusteného
* 2-3 hrste piškótové alebo jemnej strúhanky
* 150 g jadier vlašských orechov, nasekaných
* 2-3 sáčky vanilkového cukru
* 2-3 lyžice krupicového cukru
* Práškový cukor na poprášenie.
Postup:
Čerešne umyjeme, zavárané necháme odkvapkať, vykôstkujeme a necháme v sitku.
Pripravené pláty cesta podľa základného receptu necháme trochu oschnúť, potrieme vychladnutým maslom, posypeme strúhankou, pokvapkáme trochou masla a zasypeme hrubo mletými alebo nasekanými orechmi. Doprostred každého plátu nanesieme pruh vykôstkovaných čerešní, posypeme ich vanilkovým cukrom, zvyšnými orechmi a podľa svojej chuti a druhu čerešní ešte krupicovými cukrom.
Okraj cesta prehneme a pomocou utierky stočíme do závinu.
Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie spojom na plech a okraje zahneme dolu. Povrch závinov potrieme maslom a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 40-50 minút dozlatista. Upečené záviny potrieme opäť maslom a po vychladnutí krájame na rezy a posypeme práškovým cukrom. Ak máte čerstvé šťavnaté čerešne alebo čerešne mrazené, posypte ich a premiešajte s lyžicou maizeny alebo pudingovým práškom, aby sa šťava, ktorú ovocie pustí, absorbovala. Rovnakým spôsobom pripravte závin s višňami, len pridajte o trochu viac cukru.

Štrúdľu s krémom a jahodami

Na 2-3 štrúdle
* 1 základné cesto na závin
* 125 g masla na potretie
* 2 hrste strúhaného kokosu
* 750 g tučného mäkkého tvarohu
* 5 lyžíc smotany na šľahanie
* 3 žĺtky
* štipka soli
* 2 sáčky vanilkového cukru
* 3 lyžice vaječného likéru
* kôra z polovice citróna,
* 2-3 lyžice práškového cukru + na poprášenie
* 2 lyžice pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
* 250 g jahôd
* 3 lyžice mandľových lupienkov
Postup:
Z pripraveného cesta vytiahneme dva alebo tri tenké pláty cesta. Necháme ich trochu oschnúť a potrieme vychladnutým maslom. V mise prešľaháme tvaroh, smotanu, žĺtky, štipku soli, vanilkový cukor, vaječný likér, kôru z citróna, pudingový prášok a podľa chuti dochutíme práškovým cukrom.
Cesto potreté maslom posypeme kokosom, vyhneme sa okrajom. Náplň rozotrieme na pripravené cesto, širšie okraje ale necháme tiež voľné. Krém poukladáme jahodami, väčšie môžeme prepoliť, mrazené vopred povolíme a nakoniec poprášime práškovým cukrom.
Pomocou utierky zrolujeme záviny, presunieme na plech vyložený papierom na pečenie, konce závinov spojíme a ohneme dole. Záviny potrieme maslom a pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov asi 40 minút. Ku koncu pečenia potrieme maslom a posypeme mandľovými lupienkami.
Ihneď po vytiahnutí z rúry záviny opäť potrieme maslom, necháme vychladnúť a nakrájame na rezy. Podávame posypané práškovým cukrom.

Maková štrúdľa s hruškami

Na 2-3 štrúdle
* ťahané cesto na závin podľa základného receptu
* 100 g rozpusteného masla
* 500 g mletého maku
* 200-250 g práškového cukru
* 3-4 lyžice hruškového lekváru
* 300 ml mlieka
* 1-2 lyžice rumu
* 50 g hrozienok, prepláchnutých
* kôra z 1/2 citróna,
* 2 tlčené klinčeky
* štipka mletej škorice
* 3-4 zavárané hrušky, odkvapkané.
Postup:
Mlieko uvedieme do varu, vmiešame mak, cukor, lekvár, rozmiešame a stiahneme z ohňa. Do zmesi pridáme rum, hrozienka, citrónovú kôru, korenie, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
Hrušky pokrájame na drobnejšie kúsky.
Cesto na závin spracujeme a vyťaháme na pomúčenej utierke na dva alebo tri pláty podľa základného receptu, necháme trochu oschnúť a potrieme ich vychladnutým maslom.
Na každý plát rozotrieme pruh studenej makovej náplne, na okrajoch necháme voľné asi 4 cm.
Na stred náplne rozložíme hrušky, ohneme okraje, zrolujeme a prenesieme na plech s papierom na pečenie spojom naspodku. Okraje ohneme dole. Záviny potrieme maslom a pečieme v predhriatej rúre na 200 ° asi 35-45 minút.
Počas pečenia a po vybratí z rúry potrieme maslom. Po vychladnutí nakrájame a rezy podávame posypané práškovým cukrom.
Maková náplň nesmie byť príliš riedka, môžete ju podľa potreby zahustiť trochou strúhaného perníka, lekvár môžete použiť aj slivkový.

ČOKOLÁDOVÁ štrúdľa s makom

Na 2-3 štrúdle
* cesto na ťahaný závin podľa základného receptu
* 100 g masla
* 300 g mletého maku
* 3 žĺtky a 3 bielky
* 150 g práškového cukru + na poprášenie
* Trochu citrónovej kôry,
* 2 lyžice rumu
* 100 g perníka na strúhanie
* 100 g sušených sliviek
* 50 g hrozienok
* 200 g horkej čokolády na varenie
* 50 g lúpaných mandlí.
Postup:
Podľa základného receptu pripravíme cesto
a vytiahneme dva alebo tri tenké pláty.
Necháme trochu oschnúť a potrieme vychladnutým maslom.
Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom, jemne nastrúhanú citrónovou kôrou a rumom do peny. Vmiešame väčšinu nastrúhaného perníka, prepláchnuté posekané sušené slivky, sparené hrozienka, nastrúhanú čokoládu a nasekané mandle. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov a náplň rozotrieme na pláty cesta potreté maslom a posypané zvyšným perníkom, okraje necháme voľné.
Pomocou utierky stočíme do závinov, prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie spojom naspodku, konce ohneme dole, potrieme maslom a vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 st. asi 45-50 minút do zlatista. Počas pečenia a ihneď po vybratí z rúry potierame maslom.
Necháme vychladnúť, až potom podávame nakrájané na rezy a poprášené práškovým cukrom. Čokoládu môžete do náplne nasekať nadrobno, pred strúhaním ju vložte na chvíľu do mrazničky, bude sa lepšie strúhať.

ĽADOVÁ štrúdľa

Ingrediencie:
1/4 kg stuženého tuku
2 lyžice cukru
6 lyžíc mlieka s kvasnicami (5 dkg kvasníc)
štipka soli
10 lyžíc hladkej múky
15 lyžíc hrubej múky
Postup:
Z týchto ingrediencií vytvoríme cesto, ktoré rozdelíme na 4 diely (4 pláty) a tie vložíme na dve hodiny do studenej vody. Cesto by malo vo vode za dve hodiny prasknúť - to je známka správneho vykysnutia.
Zo všetkých dielov cesta potom vytvoríme klasické štrúdle plnené jablkami so škoricou, hrozienkami, vlašskými a lieskovými orechmi.

JAHODOVÝ ZÁVIN

Ingrediencie:
1/2 balíčka lístkového cesta rozvaľkáme na plát, asi 100 g strúhanky pomaly orestujeme dozlata na 1 lyžici masla a necháme ju úplne vychladnúť. Potom ku strúhanke pridáme asi 100 g kryštálového cukru a 1 vajce. Všetko dobre premiešame a rozprestrieme na plát cesta (nie úplne do krajov).
Potom na strúhankovú náplň naukladáme 250 g mrazených alebo čerstvých jahôd nakrájaných na polovice. Mrazené jahody necháme najprv roztopiť.
Závin zvinieme a nakoniec potrieme trochou rozšľahaného vajca.
Pečieme asi 30 minút na papieri alebo vymastenom plechu vo vopred vyhriatej rúre.

Hrušková štrúdľa

Ingrediencie:
400 g polohrubej múky
100 g práškového cukru
štipka soli
1/2 kocky hery
1/2 téglika smotany na šľahanie 30% (100ml)
Postup:
Vypracovať cesto, dať do chladničky odpočinúť. medzitým nastrúhať hrušky. Rozdeliť na 4 diely a urobiť 4 menšie štrúdle na šírku plechu.
Vyvaľkať, naplniť strúhanými hruškami, posypať škoricou a cukrom a zabaliť. Na plechu vidličkou zvrchu poprepichovať, aby mala kam odchádzať para. Pečieme v predhriatej rúre na 180 st. cca na 25-30 minút.

Štrúdľa NA PLECH

Ingrediencie:
40 - 50 dkg polohrubej múky
1 tuk Omega
1 vajce
na kvások:
3/4 kocky droždia,
8 lyžíc mlieka a dve lyžice cukru.
Postup:
Urobíme najprv kvások, potom ho nalejeme do múky a na hrubom strúhadle nastrúhame Omegu a pridáme vajcia.
Rukami spracujeme cesto, rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme placky.
Pomocou valčeka jednu placku prenesieme na plech, na to rozotrieme ľubovoľnú náplň, zakryjeme druhou plackou a pri krajoch prstami spojíme, aby náplň nevytekala.
Poprepichujeme hornú placku na niekoľkých miestach, aby koláč nepopraskal. Je to rýchle a chutné.

Štrúdľa s tvarohom a marhuľami

Ingrediencie:
200 g lístkového cesta,
250 g polotučného tvarohu,
1 žĺtok a 1 vajce na potretie,
1 vanilkový cukor,
6 menších marhúľ.
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkajte za dostatočného podsypanie hladkou múkou.
Doprostred pripraveného, asi 3milimetrového silného plátu cesta naneste po celej dĺžke tvarohovú náplň. Tú pripravíte zmiešaním tvarohu, žĺtka a vanilkového cukru.
Marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájajte na osminky. Tie potom rovnomerne poukladajte na tvaroh.
Závin preložením zabaľte, okraj lístkového cesta na vnútornej strane navlhčite vodou a "prilepte" k telu štrúdle - nerozlepí sa vám tak.
Hotovú štrúdľu potrite maslom a roztrepaným vajíčkom, položte na plech vystlaný papierom na pečenie, rúru rozohrejte na 200 stupňov a pečte asi 20 minút.

JABLKOVÁ štrúdľa

Na 2 štrúdle potrebujete:
300 g polohrubej múky,
60 g krupicového cukru,
60 g rastlinného tuku na pečenie,
1 vajce,
asi 5 lyžíc mlieka,
1/2 prášku do pečiva,
hladkú múku na podsypanie,
vajíčko na potretie,
3-4 jablká
škoricu či hrozienka podľa chuti
Postup:
Na pracovnú plochu nasypte múku a premiešajte ju s práškom do pečiva a cukrom. Potom do kôpky tejto zmesi urobte jamku a do nej rozbite vajíčko. Pridajte na kúsky nakrájaný tuk a začnite vypracovávať hladké cesto.
Podľa potreby do neho postupne zapracujte asi 5 lyžíc mlieka. Hotové cesto potom nechajte asi 15 minút odpočinúť v chladničke.
Cesto následne rozdeľte na dve polovice a každú z nich rozvaľkajte na pomúčenej utierke asi 2-3 mm tenký plát.
Jablká očistite, zbavte jadrovníkov, nastrúhajte nahrubo a vytlačte z nich prebytočnú šťavu.
Potom ich položte asi do 2/3 kratšej strany na plát cesta, posypte ich škoricou, prípadne i hrozienkami, a zmotajte štrúdľu. To vám vďaka utierke, na ktoré sa cesto váľa, pôjde veľmi ľahko, rovnako ako prenesenie pripravenej štrúdle na plech.
Stačí ho jednoducho na utierke prevaliť nadol, a potom rovnako cez kraj utierky prevaliť na plech vystlaný papierom na pečenie.
Nakoniec záviny potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte zhruba na 20 minút do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Hotové už stačí nakrájať a pocukrovať práškovým cukrom.

Prekladaná štrúdľa

Ingrediencie:
420 g hladkej múky,
125 g masla
125 g masti,
10 polievkových lyžíc studenej vody,
2 polievkové lyžice 8% octu,
2 žĺtky,
štipka soli
1500 g jabĺk nakrájaných na plátky,
škorica,
hrozienka,
vanilkový a práškový cukor na posypanie jabĺk,
opražená strúhanka na masle,
rum a maslo na potretie
Postup:
Do múky rozsekáme maslo aj masť, pridáme žĺtky, ocot zmiešaný s vodou a soľou a vypracujeme cesto, ktoré dáme na cca1-2 hod. Odpočinúť, ale môže byť v chladničke kľudne cez noc, takže si môžete cesto urobiť vopred.
V medzičase si nastrúhame jablká radšej na plátky, nie sú potom tak mokré.
Cesto rozdelíme na 4 diely a každý vyvaľkáme na obdĺžnikovú placku dĺžky plechu a na šírku cca 30 až 35cm. Posypeme strúhankou opraženou na masle a doprostred dáme pruh jabĺk.
Posypeme cukrom, škoricou a eventuálne hrozienkami a jednu dlhšiu bočnú časť cesta preložíme cez jablká. Na to dáme ďalšiu vrstvu jabĺk, opäť cukor a korenie a cez to prehneme druhý bočný pruh cesta.
Dáme na nevymazaný plech a upečieme do ružova vo vyhriatej rúre asi tak na 160-170°C.
Ešte horúce bohato potrieme rozpusteným maslom s rumom a nakoniec vychladnutý pocukrujeme.
Masť a maslo nie je dobré nahrádzať iným tukom, pretože masť robí to cesto pekne krehké a maslo zase jemné.
Jablká nedávajte presne na stred, ale kúsok od stredu, prvú vrstvu jabĺk prekryť tým užším a nakoniec tým širším, aby tie dve vrstvy jabĺk lepšie prekryl.
Táto dávka cesta stačí na 4 pláty na veľkom plechu.
Hovorí sa, že keď sa odkroja okraje, štrúdľu tak nevlhne.

JABLKOVÁ štrúdľa s jogurtom

Ingrediencie:
1 téglik jogurtu
300 g hladkej múky
250 g masla
Náplň:
5 jabĺk
1 škoricový cukor
80 g posekaných orechov
1 vanilkový cukor
Postup:
Múku, tuk a jogurt spracujeme vo vláčne cesto. Cesto necháme 2 hodiny odpočinúť v chladničke.
Zatiaľ olúpeme jablká, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame.
Odpočinuté cesto rozdelíme na dva diely a tie rozvaľkáme na dve placky.
Pláty cesta naplníme strúhanými jablkami, posypeme mletou škoricou alebo škoricovým cukrom, orechmi a vanilkovým cukrom.
Nakoniec ich zavinieme do štrúdle. Záviny potrieme žĺtkom a dáme piecť do predhriatej rúry asi na 20 - 30 minút.
Upečenú jablkovú štrúdľu s jogurtom posypeme práškovým cukrom.

ZÁVINY

Slivkový ZÁVIN s mandľami

Ingrediencie:
1 balíček lístkového cesta
1 balíček sušienok koka
cukor múčka
škorica mletá
500 g sliviek
Na ozdobu:
hrsť mandľových lupienkov
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkajte na plát.
Sušienky rozdrvte (vložte do vrecka a rozvaľkajte valčekom).
Slivky rozpoľte a vykôstkujte. Cesto rovnomerne posypte rozdrvenými sušienkami. Poukladajte naň slivky, posypte cukrom, škoricou a zaviňte.
Preložte na plech, potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte mandľami.
Pečte vo vyhriatej rúre do zlatista.

Kysnutý orechový ZÁVIN

Ingrediencie:
400 g hladkej múky
0,5 kocky droždia
70 g masla
70 g cukru
200 ml mlieka
2 vajcia
sekané orechy
Náplň:
200 g vlašských orechov
100 g cukru
1 vanilkový cukor
2 lyžice rumu
detské piškóty
Postup:
Cesto:

Droždie rozmiešame v časti vlažného mlieka, lyžičky cukru a necháme vzísť kvások. Do misy dáme múku, cukor, roztopené maslo, kvások, 1 vajce a toľko zvyšného vlažného mlieka, aby sme zarobili vláčne nelepivé cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme orechovou plnkou, zavinieme a dáme na plech s papierom na pečenie.
Závin potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme nasekanými orechmi a necháme 15 minút kysnutia. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 ° C po dobu cca 30 min.
Náplň:
Mlieko zohrejeme, prisypeme oba druhy cukru a orechy a necháme prejsť varom. Odstavíme z ohňa, pridáme rum, zahustíme omrvinky z piškót a premiešame.

ZÁVIN S trojakou plnku

Ingrediencie:
Cesto:
200 g hladkej múky
štipka soli
100 g masla
120 ml smotany na šľahanie
1 lyžica cukru múčka
1 žĺtok
Náplň 1:
1 lyžička škorice
100 ml mlieka
100 g mletého maku
50 g cukru krupice
Náplň 2:
1 vanilkový cukor
1 bielok
1 lyžica citrónovej kôry
250 g tvarohu
50 g cukru múčka
100 g červených ríbezlí
mandľové lupienky
Na potretie:
1 vajce
Postup:
Z múky, cukru, soli, masla, žĺtka a smotany vypracujte cesto. Vo fólii nechajte v chlade 30 minút uležať.
Do kastróliku vsypte mak a cukor. Prilejte mlieko a krátko povarte. Vychladnutú plnku dochuťte škoricou.
Tvaroh rozmiešajte s oboma cukrami, bielkom a citrónovou kôrou.
Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, potrite makovou, potom tvarohovou plnkou, navrch dajte odstopkovanie ríbezle.
Dlhšie okraje preložte. Potrite rozšľahaným vajíčkom a bohato posypte mandľovými lupienkami. Pečte približne 35 minút pri teplote 180 ° C.

Jogurtový ZÁVIN S ORECHMI

Cesto:
500 g polohrubej múky
150 g bieleho jogurtu
250 g stuženého tuku
Náplň:
300 g mletých orechov
250 g cukru múčka
200 ml mlieka
na potretie vajce
Postup:
Múku nasypeme na dosku, pridáme jogurt a zmäknutý tuk nakrájaný na kúsky. Vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade odpočinúť, než si pripravíme plnku.
Mlieko privedieme k varu, prisypeme cukor a mleté orechy a všetko asi dve minúty povaríme. Potom necháme náplň vychladnúť.
Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme rovnomerne na polovice.
Z každej časti vyvaľkáme tenkú placku, ktorú potrieme polovicou vychladnutej orechovej plnky. Zvinieme závin a preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme podľa typu rúry asi 35 minút pri strednej teplote.
Po vychladnutí závin posypeme cukrom múčkou (ktorý môžeme zmiešať s vanilkovým) a nakrájame.

ZÁVIN s makom a ananásom

Ingrediencie:
250 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
120 g hery
1 vanilkový cukor
2 vajcia
štipka soli
3 lyžice kyslej smotany
1 lyžica citrónovej šťavy
300 g mletého maku
200 ml mlieka
1 lyžička mletej škorice
1 lyžička citrónovej kôry
2 lyžice cukru múčka
kompótový ananás
Postup:
Múku zmiešame so soľou, práškom do pečiva, vanilkovým cukrom.
Pridáme nastrúhanú Heru, citrónovú šťavu, rozšľahané vajcia, kyslú smotanu a všetko spracujeme na cesto. To rozdelíme na dve časti a tenko rozvaľkáme.
Potrieme makovou plnkou a poukladáme nakrájaným ananásom.
Zavinieme, potrieme vajcom, popicháme povrch vidličkou a dáme piecť.
Horúce pocukrujeme.
Maková náplň:
Mlieko prevaríme s cukrom, pridáme mletý mak, škoricou, citrónovú kôru a všetko dobre premiešame.

Orechový a makový ZÁVIN

Ingrediencie:
500 g hladkej múky
3 dl mlieka
1 kocka droždia
1 sáčok prášku do pečiva štipka soli
1 dl oleja
3 lyžice cukru krupice
z 1 citróna citrónová kôra
300 g mletého maku
150 g cukru krupice
300 g mletých orechov
150 g cukru
1 dl rumu
Postup:
V 3 dl mlieka rozpustíme droždie s trochou cukru a necháme nakysnúť.
Zmiešame múku, štipku soli, cukor, prášok do pečiva, olej a citrónovú kôru. Pridáme kvások a vymiešame cesto, ktoré necháme cca 30 minút kysnúť.
Náplň 1:
Mak vymiešame s horúcim mliekom, cukrom a citrónovou kôrou.
Náplň 2:
Mleté orechy dáme do vlažného mlieka, pridáme cukor, rum a všetko premiešame.
Cesto rozdelíme na 4 častí, z každej vyvaľkáme plát, natrieme vychladeným náplňami a necháme ešte asi 10 minút kysnúť na plechu s papierom na pečenie.
Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme cca 15 minút pri 175 st.

CESTO NA ZÁVIN Z CMARU

Ingrediencie:
250 g Hery
500 g hladkej múky
2 dl cmaru alebo plnotučnej kyšky
štipka soli
Postup:
Zo všetkých surovín spracujeme cesto, ktoré necháme do druhého dňa v chladničke zabalené v alobale. Druhý deň spracujeme klasickým spôsobom a plníme náplňou podľa chuti.

Ťahaný ZÁVIN s makom a čerešňami

Cesto:
280 g hladkej múky
soľ
1 vajce
1 lyžica jablčného octu
2 lyžice oleja
100 g masla
múka na posypanie utierky
maslo na plech
práškový cukor na posypanie
Náplň:
200 ml mlieka
150 g krupicového cukru
200 g mletého maku
150 g piškót
200 g čerešní
Postup
Najprv pripravíme náplň. Mlieko osladíme, prevaríme s makom a necháme vychladnúť.
Piškóty rozdrvíme v mikroténovom sáčku valčekom a makovú zmes zahustíme piškótovým omrvinky. Múku so štipkou soli preosejeme na dosku, pridáme 100 ml teplej vody, ocot, vajcia, olej a vypracujeme pružné nelepivé cesto.
Urobíme z neho bochník a necháme odpočinúť pod vyhriatu miskou asi 30 minút. Potom ho rozvaľkáme, plát prenesieme na pomúčenú utierku a chrbty ruky vytiahneme na tenko na veľkosť 40x50 cm.
V kastróliku rozpustíme maslo. Troškou masla cesto potrieme, navrch rovnomerne rozdelíme makovú náplň a stierkou ju uhladíme.
Čerešne umyjeme a necháme v sitku odkvapkať. Rozložíme ich na makovú náplň a cesto opatrne stočíme pomocou utierky do závinu. Závin prenesieme na vymastený plech a potrieme ho časťou rozpusteného masla.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 45 minút, pričom počas tejto doby ho najmenej dvakrát potrieme maslom. Po upečení opäť ihneď potrieme maslom a necháme vychladnúť.
Pred podávaním pocukrujeme.

ZÁVIN s hruškami

Na 2 záviny:
320 g hladkej múky,
soľ,
200 ml vlažnej vody,
1 lyžica oleja,
1 lyžica octu,
1 vajce,
150 g masla,
100 g strúhanky,
2x 250 g zaváraných hrušiek
2 hrste mandľových lupienkov alebo hrubo posekaných mandlí, rozšľahané vajce na potretie a hladkú múku na podsypávanie.
Postup:
Vajíčko, vlažnú vodu, ocot a olej v miske vyšľahajte a prilejte k múke, osoľte a vypracujte hladké cesto.
Z toho potom vytvarujte bochník, ktorý položte na pomúčenú dosku, potrite ho rozpusteným maslom a na 30 minút priklopte nahriatym hrncom, aby cesto bolo v teple.
Podľa potreby kastról počas tej polhodiny vymeňte za nahriatejší.
Medzitým na panvici na asi 50 gramoch masla opražte strúhanku do tmavo zlatej farby.
V teple odpočinuté cesto rozdeľte na dve polovice, jednu tam ešte nechajte a z druhej pripravte závin. Čistú utierku pomúčte hladkou múkou, cesto valčekom rozvaľkajte na asi 1 centimeter hrubý plát, ktorý potom prstami vyťahujte do tvaru obdĺžnika. Aby sa cesto netrhalo, musíte postupovať opatrne a vaše ruky by mali byť úplne suché.
Keď je plát hrubý asi 4 milimetre, položte ho späť na utierku.
Posypte plát opraženou strúhankou, poukladáme na plátky pokrájanými hruškami a mandľami.
Závin zabaľte a postup zopakujte aj s druhou polovicou cesta.
Obe štrúdle preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte mandľovými lupienkami a pečte pri 210 stupňoch 25-30 minút, kým nezozlátnu.

ZÁVIN s hroznovým vínom

Na 2 záviny:
170 g hery,
230 g hladkej múky,
1 žĺtok,
soľ,
5-7 lyžíc studenej vody,
600 g hrozna bez kôstok,
100 g sušienok (napr. BeBe Esíčka a tak podobne),
60 g cukru krupica,
rozšľahané vajíčko na potretie
Postup:
Hladkú múku a soľ dajte do misy a tuk do nej za postupného premiešavania nastrúhajte nahrubo. Pridajte žĺtok a vodu a vypracujte hladké cesto.
Z toho vytvarujte bochník, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte asi 2 hodiny odpočinúť v chladničke. V prípade núdze mu postačí okolo 20 minút.
Čistú utierku pomúčte hladkou múkou.
Cesto rozdeľte na dve polovice, jednu uložte späť do chladničky a z druhej na utierke vyvaľkajte plát hrubý asi 3-4 milimetre.
Doprostred plátu nasypte jemne zomleté sušienky, na ne rovnomerne navrstvíme nakrájané a umyté guličky hroznového vína, posypte trochou cukru a závin zabaľte.
Postup opakujte aj s druhou polovicou cesta.
Hotové záviny potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 210 stupňoch asi 30 minút.

RÝCHLY Čerešňový závin

Ingrediencie:
1 plát vyvaľkaného lístkového cesta
50 g orechov,
500 g vykôstkovaných čerešní,
5 lyžíc strúhanky,
vajce na potretie.
Postup:
Cesto rozložte na pracovnej doske, posypte ho strúhankou, čerešňami a orechmi. Zabaľte ako klasickú štrúdľu, potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť na 25 minút do rúry pri 180 stupňoch.
Podávať môžete ešte teplé.

PIVNÝ jablkový závin zo stuženého tuku

Ingrediencie:
400 g jabĺk,
300 g hladkej múky,
125 g stuženého tuku (½ kocky),
16 lyžíc piva,
6 lyžíc cukru,
1 lyžička škorice,
4 lyžice lieskových orieškov,
4 lyžice hrozienok,
4 lyžice masla
Postup:
Do múky nahrubo nastrúhame tuk a pridáme pivo. Cesto spracujeme na doske do hladkého cesta a necháme asi 20 minút odležať prikryté veľa predhriatym kastrólikom. Cesto pod kastrólikom zvláčni a spojí sa.
Hotové cesto rozdelíme na polovice a z každej časti rozvaľkáme čo najväčší a najtenší plát, poukladáme najemno nakrájanými ošúpanými jablkami, posypeme sekanými orieškami, hrozienkami, cukrom a škoricou.
Potom záviny zavinieme, prenesieme na plech a potrieme rozohriatym maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre, až zružovie.

Tvarohový ZÁVIN s hruškou a jablkom

Ingrediencie:
35 dkg hladkej múky
12 dkg rastlinného tuku
1 vajce
25 dkg mäkkého tvarohu (kocky)
0,1 l mlieka
pol lyžičky octu
štipka soli
Náplň:
110 g masla
250 g tvarohu (v kocke)
1 vajce
1 cukor vanilkový
1 pudingový prášok-vanilkový
80 g cukru krupice
2 hrušky
2 jablká
citrónová šťava
Postup:
Z uvedených surovín vypracujeme cesto a necháme aspoň 1/2 hodiny odpočinúť. Tvaroh vymiešame s cukrom, maslom, vajcom a pudingom. Vmiešame nakrájané ovocie pokvapkané citrón. šťavou.
Cesto vyvaľkáme, rozprestrieme náplň, zvinieme a prenesieme do formy na srnčí chrbát. Pečieme asi 45 minút pri 180 ° C. Riadne vychladený pocukrujeme.

A na záver perfektné moravské (olomoucke) minirohlíčky

Dnes 31.3.2015 som ich piekla a sú naozaj vynikajúce...

Luxusné minirohlíčky

POTREBUJEME
CESTO
-500g hladkej múky,
1 kocka droždia,
250ml vlažného mlieka,
štipka cukru,
150ml oleja,
soľ.
NÁPLŇ
šunkovú salámu,
suchý salám,
Niva.
Žĺtok na potretie, rasca na posypanie.
POSTUP
Do časti vlažného mlieka so štipkou cukru rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Ten prilejeme do múky, pridáme ostatné prísady a dôkladne vypracujeme vláčne cesto.
Necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 dielov. Z každého dielu vyvaľkáme kolo, ktoré rozdelíme na osminky. Na každý kúsok cesta položíme najprv 1/2 kolieska šunkovej salámy, na to koliesko suchého salámu a navrch kôpku nastrúhanej Nivy. Zabalíme do rohlíčka, začíname širokou stranou cesta, cípy necháme pod rožtekmi, aby sa nám pri pečení nerozbalili. Potrieme žĺtkom a posypeme rascou (alebo makom). Upečieme doružova.
NEMÁ CHYBU !!!
Rožteky môžeme plniť aj inými surovinami - napr. kapusta + údené mäso; špenát s cesnakom; šunka s údeným ovčím syrom a pod.
Rohlíčky je možné plniť aj sladkými plnkami (potom toľko nesolíme cesto a dáme viac cukru) - napr.: tvaroh, mak, lekvár, orechová plnka, jablka, puding, ...


Práca na postupe

 

 

Zo všetkých surovín spracujeme cesto - cesto sa vôbec nelepí, hnetieme ho na doske "růčo-fůčo". Na teplom mieste ho necháme kysnúť asi 3/4 hodiny.

 

 

 



 

Než nám vykysne cesto, pripravíme si "náplň" - 40ks (ja dávam najčastejšie šunku alebo šunkovú salámu, suchý salám, strúhanú Nivu)

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 5 dielov.

 

 

 

 

 


Z každého dielu vyvaľkáme koleso a rozdelíme na osminky.

 

 

 

 


 

Na každú osminku položíme nachystanú náplň
a zabalíme do rohlíčka.

 

 

 

 

 

 


Náplňou zrolujeme, aby bola čo najmenšia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Začíname širokou stranou, vrchný cíp pretiahneme cez náplň a spojíme ich, až potom dozabalíme rohlíček (tým uzavrieme strany a nič nevytečie von). Cíp necháme pod rožtekmi, aby sa rohlíček pri pečení nerozlepili.

 

 

 

 

 

 

 

Rožteky potrieme žĺtkom alebo pokojne aj celým rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou alebo makom.

 

Pečieme pri teplote cca 200°C do ružova.

 

 

 


A takto vyzerá sladká varianta s jablkovými lekvárom, Nutellou a s vanilkovým pudingom.

 

 

 

 

A takto vyzerajú tie moje dnešné...



 

4.11.2014 Slovakia Cezmín